A hús előkészítése grillezés előtt

"

A hús előkészítése grillezés előtt

A hús előkészítése grillezés előtt

Ne áztassuk a húst; ezzel ugyanis nem csak az ízét, de a színét is elveszti.
Vegyük ki a húst a hűtőből pár órával a grillezés előtt, gondosan távolítsuk el az inakat és a kövér részeket - de mindig vegyük figyelembe azt, hogy van, aki a zsírosabb húsokat szereti, hiszen a zsír a zamatot is meghatározza.
 Pihentessük a húst papírtörlő, vagy konyharuha alatt, hogy elérje a szobahőmérsékletet. Ezután vágjunk belőle kb. 2,5 - 3 cm vastag szeleteket a grillezéshez tökéletes alapanyag érdekében. A húsimádóknak két szeletet számoljunk. Vegyük ki reggel, grillezzünk este. Gyakori hiba, hogy a húst csak az utolsó pillanatban veszik ki a hűtőből. Ha ezután grillsütőbe, vagy serpenyőbe helyezzük a húst, az hősokkot kap, megkeményedik és többé nem is tudjuk puhára elkészíteni - a grillezett hús kemény, rágós lesz.

Ne melegítsük a húst mikrohullámú sütőben!

Grillezés előtt:
Ne sózzuk meg a húst (a só 70°C hőmérsékleten olvadni kezd - a só sütés közben a hús rostjait károsítja, illetve elvonja belőle a nedvességet - ez az egyik lehetséges ok, ha a steak száraz és kemény.
Ne borsozzuk meg a húst grillezés előtt - a bors nagy hőmérsékleten égni kezd és keserűvé válik és ezzel erőteljesen megváltoztatja a hús ízét.
Ne használjunk pácot - próbáljuk elkerülni, hogy más íze legyen a húsnak. Inkább élvezzük a grillezett hús tiszta, natúr ízét.
Ne puhítsuk a húst - annak érdekében, hogy a rostok ne sérüljenek - ez szintén egy lehetséges ok, ha a hús kiszárad, illetve kemény.

Ha a húsra olajat szeretnénk locsolni - ajánlott, hogy először melegítsük fel az olajat a kezünkkel, majd dörzsöljük be vele a húst. Ha lehetséges, ne használjunk olajat a sütéshez.